
TTT 2014 01 De Meern Bodegraven

Deze route is gemaakt door:
RouteXpert Hans van de Ven (Mr.MRA)
Laatst gewijzigd: 25-04-2021
De 173 ANWB Promotor TankTasTochten (TTT) zijn door Henry ten Dam ingescand en door Leon Stolk in Mapsource ingetekend en later als Track in een .gpx bestand geplaatst. Deze zijn met goedkeuring van ANWB Promotor via de website van MrGPS beschikbaar gesteld zodat iedereen ervan kan genieten. De 1e TTT is van 1992, de route kan dus mogelijk iets afwijken van het origineel.
Ik heb alle routepunten gecontroleerd en waar nodig netjes op de weg geplaatst. Ook heb ik, indien nodig, het beginpunt en eindpunt van de route wat verder uit elkaar gezet om te voorkomen dat er rechtstreeks naar het eindpunt wordt genavigeerd en heb ik de POI bestanden van het begin en eindpunt toegevoegd net zoals een mogelijke stopplaats.
Als laatste heb ik de route gelijk gemaakt voor TomTom, Garmin en MyRoute-app Navigation gebruikers.
Met dank aan Henry, Leon, MrGPS en Promotor.
Animation
Beoordeling
Duur
3h 14m
Transportmodus
Auto of motor
Afstand
122.53 km
Landen


Fort Nieuwersluis
Na een kleine 10KM, kom je langs Kasteel De Haar, dit is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. We rijden verder en eenmaal langs de rivier "De Vecht", ter onderscheiding van de Overijsselse Vecht soms ook als Utrechtse Vecht aangeduid, is een Nederlandse rivier die door de provincies Utrecht en Noord-Holland loopt. De Vecht begint bij de Weerdsluis in de stad Utrecht en mondt zo'n 42 kilometer verder bij Muiden uit in het IJmeer, komen we door Breukelen en Nieuwersluis. In Nieuwersluis kom je langs Vesting en fort Nieuwersluis.
In de vesting liggen veel militaire gebouwen en sluizen. Het huidige fort is gebouwd in 1880 op het westelijke gedeelte van de oude versterking. Het fort beschermde de nabijgelegen damsluis in de Vecht, het bestreek de Vechtkaden, de spoorweg Amsterdam-Utrecht en de Keulse Vaart. Het fort omvat een bomvrije toren. In de Vesting, vroeger De Koning Willem III kazerne was lange tijd een militaire strafinrichting voor de drie krijgsmachtdelen en stond bekend als Depot voor Discipline of simpelweg als Nieuwersluis. De militaire gevangenis in Nieuwersluis hield in mei 1999 op te bestaan en werd overgeplaatst naar de Majoor Mulderkazerne te Stroe. De kazerne was al in 1997 overgedragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen die er een vrouwengevangenis vestigde, Defensie huurde er tot hun vertrek naar Stroe celruimte. Fort Nieuwersluis, een bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie; een uniek historisch stelsel van verdedigingslinies en -werken die loopt van Flevoland tot Noord-Brabant. In en rond het Fort gaan werken, cultuur, recreatie en natuur hand in hand. Zo kun je er bijvoorbeeld vergader en/of werkruimte huren.
We rijden verder en komen in Loenersloot langs Kasteel Loenersloot, dit is een kasteel en voormalige ridderhofstad in Loenersloot, gelegen aan de westelijke oever van de Angstel. Het kasteel wordt in 1258 voor het eerst genoemd. Het bestond toen waarschijnlijk slechts uit een verdedigingstoren. Vervolgens komen we nog langs Fort Abcoude, dit is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen oostelijk van Abcoude, tussen het riviertje de Angstel en de spoorlijn Amsterdam – Utrecht, en is in de zomermaanden te bezoeken. We steken Het Gein over, dit is een riviertje van ongeveer 6 km lengte tussen Driemond en Abcoude. Het verbindt de Gaasp en Smal Weesp met de Angstel, en loopt ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal geheel binnen de grenzen van Abcoude, en komen vervolgens langs het Abcoudermeer, dit is een klein meer nabij Abcoude. Het meer ligt ten zuiden van Amsterdam Zuidoost en ten noorden van Abcoude. Het meer wordt begrensd van noord naar zuid door de Holendrechterweg en de Amsterdamsestraatweg en van oost naar west door de Abcouderstraatweg en de Voetangelweg. Vervolgens blijf je tot Uithoorn langs De Amstel rijden, dit is een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland, voor een deel op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht. Het gebied langs de rivier wordt aangeduid als Amstelland. Amsterdam heeft zijn naam te danken aan de Amstel.
Langs de Amstel staat ook een beeld van Johan Martin Schröder (Amsterdam, 13 mei 1931) is piloot en oprichter van de tweede Nederlandse luchtvaartmaatschappij, Martinair. Bij de oprichting in 1958 heette die nog Martin's Air Charter. In 1998 nam hij – 40 jaar na de oprichting – afscheid als president-directeur van Martinair. Aart van Bochove volgde Martin Schröder op als president-directeur. Van september 1975 tot september 1977 was Schröder voorzitter van AMREF Flying Doctors Nederland. In 1981 werd hij erelid van de organisatie.
De Koffie / Lunchstop is gepland in Uithoorn aan de oever van de Amstel, bij Eetcafé De Herbergh 1883. Op het fraai gelegen terras aan het water kun je genieten van een hapje en een drankje.
Na de lunch gaat we verder richting Ter Aar, waar we onder andere langs De Drecht, dit is een veen-rivier van Oude Wetering langs Leimuiden, Vriezekoop en Bilderdam naar het Aarkanaal en het Amstel-Drechtkanaal bij de Tolhuissluis. De Drecht loopt tegenwoordig geheel in de gemeente Kaag en Braassem. Na Ter Aar rijden we langs De Kromme Mijdrecht, dit is een meanderend riviertje dat loopt van de Grecht in Woerdense Verlaat, via De Hoef, naar de Amstel bij Amstelhoek. Het heeft een lengte van iets meer dan tien kilometer. Aan deze rivier ligt een dorp in de gemeente De Ronde Venen dat naar de rivier is vernoemd: Kromme Mijdrecht. Vervolgens rijden we langs de De Nieuwkoopse Plassen naar het eindpunt in Bodegraven, dit is een natuurgebied van 1400 ha groot in Zuid-Holland bij de plaatsen Nieuwkoop, Noorden en De Meije. Daarvan is ruim 1000 ha eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. De plassen zijn vanaf de 16e eeuw ontstaan door vervening van het gebied.
Omdat ik grote delen van deze route zelf heb gereden, krijgt deze route 4 sterren.
Bijzonderheden route:
rp 24 - Koffie / Lunchstop bij De Herbergh 1883 in Uithoorn

Kasteel De Haar

Kasteel Loenersloot
Deze route downloaden?
Je kan de route gratis, zonder MyRoute-app account downloaden. Om dit te doen, open de route en klik op 'opslaan als'. Deze route wijzigen?
Geen probleem, open eerst de route. Volg de tutorial en maak je eigen MyRoute-app account aan. Na registratie, start je trial automatisch.
Gebruik van deze gps-route is voor eigen rekening en risico. De route is met zorg samengesteld en door een MyRoute-app geaccrediteerde RouteXpert gecontroleerd voor gebruik op zowel TomTom, Garmin als MyRoute-app Navigation.
Door gewijzigde omstandigheden, wegomleidingen of seizoensafsluitingen kunnen er toch veranderingen zijn ontstaan. Daarom adviseren wij iedere route voor gebruik te controleren.
Gebruik bij voorkeur de routetrack in je navigatiesysteem. Meer uitleg over het gebruik van MyRoute-app kun je vinden op de website bij ‘Community’ of ‘Webinars’.
Door gewijzigde omstandigheden, wegomleidingen of seizoensafsluitingen kunnen er toch veranderingen zijn ontstaan. Daarom adviseren wij iedere route voor gebruik te controleren.
Gebruik bij voorkeur de routetrack in je navigatiesysteem. Meer uitleg over het gebruik van MyRoute-app kun je vinden op de website bij ‘Community’ of ‘Webinars’.